Avtorski kratki film

SCCA-Ljubljana & Kulturni dom Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Kratki filmi kot umetniška dela. Projekcija s komentarjem selektorja Petra Cerovška

Torek, 23. januar 2018, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


SCCA-Ljubljana vsako leto pripravi tri predavanja v okviru projekta Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki ga vodi Kulturni dom Nova Gorica (Mestna galerija). V letu 2018 bodo sodelavci SCCA pripravili eno predavanje v mesecu januarju, februarju in marcu.

V torek, 23. januarja 2018, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na naše prvo predavanje, ki bo osredotočeno na avtorski kratki film. Predaval bo Peter Cerovšek, član projektne skupine video in novomedijskega arhiva Postaja DIVA.

Forma kratkega filma že pregovorno prinaša avtorju-režiserju večjo svobodo pri svojem umetniškem izražanju, saj kot taka nujno ne zahteva večjega produkcijskega angažmaja in s tem omogoča več t.i. »eksperimentiranja«. Pa vendar se velika večina ustvarjalcev kratkega filma, še zlasti v našem okolju, formalno kot tudi idejno lotuje kratkega filma zelo klasično, lahko bi se reklo celo celovečerno. Končni produkt takšnega ustvarjanja so ponavadi preobširna dela, ki samo še po minutaži sodijo v formo kratkega filma. Imamo pa tudi avtorje, ki se zavedajo tako medija kot filmskega formata in ki z nekonvencionalnimi prijemi, abstrakcijami in s prepletom različnih tehnik in stilov ustvarjajo umetniška dela, ki presegajo rigidno polje narativnega filma in se približujejo pojmovanju umetniškega ustvarjanja, kot ga poznamo v finih umetnostih. Ogledali si bomo kratke filme, ki so »predvsem« umetniška dela.

Marko Meštrović, Levitacija, 2D/3D animacija, 2014

 


Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah: kot producent festivala kratkega filma, filmski selektor, scenarist, režiser, kritik in publicist. Med drugim je direktor, producent in selektor festivala kratkega filma FeKK v Ljubljani, predsednik Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken (2014-) in član projektne skupine arhiva Postaja DIVA / SCCA-Ljubljana (2017-).
Bil je član žirije Luksuz festivala poceni filma (2013) in programski selektor (2014, 2016); programski selektor Festivala migrantskega filma (2014); producent festivala kratkega filma K3 Slovenija (2014); direktor, producent, selektor na FeKK Festivalu kratkega filma v Ljubljani (2015-); producent filmske delavnice ”Kratka scena” (2016-; organizacija FeKK festivala kratkega filma v Ljubljani (2015-); selektor pri festivalu Studentcuts (2015); kurator programa kratkih filmov z naslovom ”Urbana džungla” za festival Fimmixer (2016); selektor programa kratkih filmov ”Evropa na kratko” na festivalu Liffe (2016-); član žirije Fipresci na Motovunskem filmskem festivalu (2016); član žirije filmskih kritikov na Festivalu slovenskega filma (2017); novinar Radia Študent – RKHV za področje filma (2014-2015).

Filmografija (režija): Vsi smo tu že od nekdaj (We Have All Been Here Since Forever), 13′, 2016; Poti (Trails), 7′, 2015; The Runner, 6′, 2014.
Objave (članki in filmske recenzije v revijah): Artfiks (2013), Filmonaut (2014-), Ekran (2015-), KINO! (2015-).


Foto: Matej Vidmar, Mestna galerija Nova Gorica


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kulturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.
Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.