‘Postaja DIVA predstavlja IV’ v dunajskem Kinu Blickle

7. junij 2017


 

Naš dunajski gostitelj je bil Ursula Blickle Video Archiv, dogodek, ki ga je je uvedla Barbara Borčić, pa je bil v njihovem Kinu Blickle v kulturnem kvartu 21er Haus (Quartier Belvedere, Museum für zeitgenössische Kunst). Prvič smo pokazali tudi trailer, kratko video predstavitevPostaje DIVA, plod sodelovanja z Anito Budimir, zatem je bila projekcija programa Postaja DIVA predstavlja 4. Kronološko zaokrožen in z izbranimi šestnajstimi video deli avtorjev različnih generacij ponuja informativno predstavitev in raznolike pristope in estetike.

Sledil je pogovor o arhiviranju sodobne umetnosti, na katerem so sodelovale Ana Čigon (umetnica), Barbara Borčić (kuratorka, vodja arhiva Postaja DIVA) in Gerda Lampalzer (umetnica, so-vodja Medienwerkstatt Wien) in Claudia Slanar (kuratorka in vodja video arhiva Ursula Blickle). Zanimivo je bilo slišati, kako in v kakšnem kontekstu se je pojavil video pri nas in v Avstriji. Takratni pionirji videa so si namreč ponosno nadeli ime video umetniki, da bi se ločili od filmarjev in likovnikov. S tem v zvezi smo se dotaknili tudi aktualnega vprašanja o razlikovalnih značilnostih kratkega/eksperimentalnega filma in video umetnosti v kontekstu vsesplošne digitalne produkcije gibljivih slik ter o smiselnosti vztrajanja na delitvi teh dveh področij.

Postaja DIVA je tokrat prvič gostovala na Dunaju (in sicer s podporo Slovenskega kulturnega informacijskega centra v Avstriji – SKICA), dolgo pred tem, leta 2003, je SCCA-Ljubljana samo z video programom sodeloval na razstavi European Photography Projects I – Parallel Avant-gardes v Art Space.

Tokratni organizatorji, Ursula Blickle Video Archiv, so pripravili dogodek v sklopu programa »Arhiv v dialogu«. In za to je tudi šlo, povezovanje in izmenjava izkušenj, znanja in gradiva sta namreč za manjše nevladne video arhive izredno dragocena. Veselimo se že, da se bo ta partnerski arhiv s projekcijo videov jeseni predstavil tudi pri nas v Slovenski kinoteki.

Barbara Borčić


Več o gostovanju arhiva Postaja DIVA na Dunaju


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Slovenski kulturno informacijski center v Avstriji – SKICA, Ursula Blickle Video Archiv
Kuratorka: Barbara Borčič
Priprava video del: Neža Grum, Toni Poljanec, Peter Cerovšek
Spletna podpora: Vesna Bukovec