Retrospektiva filmskega in video opusa Eme Kugler

Retrospektiva filmov in video del Eme Kugler v Slovenski kinoteki se je začela že julija v okviru mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Na ogled je bil program krajših del: Obiskovalec, Tajga in Menhir. Septembra bosta prikazana dva dolgometražna filma v prisotnosti avtorice: Za konec časa in Odmevi časa. Retrospektiva se bo s projekcijami preostalih filmov Eme Kugler sklenila marca 2022.


Ema Kugler, Za konec časa, kader iz filma

Za konec časa
Ema Kugler, Slovenija, 2009, 35 mm, 1.85, barvni, 123′, bd
Sreda, 15. 9. 2021, 21.00

Film o duši, telesu, nezmožnosti spoja teh dveh entitet, ki tvorita civilizacijsko formo – imenovano človek. Človek ni bitje samo po sebi; je civilizacijski kod točno določenega časa in prostora. Človek ni enovito bitje, je razcep med mnogimi stvarmi; in življenje ni nič drugega kot nenehen boj teh dveh entitet, dveh največjih nasprotij; kot tudi vsak posameznik ni nič drugega, kakor zgolj manifestacija konstantnega konflikta teh dveh tujcev v sebi. Za konec časa je film o večnem iskanju, o hrepenenju po … »najti tisto«. Prikazali bomo angleško verzijo filma, v kateri zgodbo interpretira ameriška underground ikona Lydia Lunch.

Več o filmu

 

Ema Kugler, Odmevi časa, kader iz filma

Odmevi časa
Ema Kugler, Slovenija, 2013, DCP, 1.77, barvni, 92′, ap
Torek, 21. 9. 2021, 21.00

Človek se skozi dolga tisočletja ni spremenil. Obvladujejo ga geni in goni; kot so ga takrat, ko se je še skrival po jamah. In kaj je pridobil s tako opevano civilizacijo? Udobnejši način bivanja, za kar pa je prodal svojo svobodo. Film je navdihnila skladba Lontano Györgyja Ligetija.

Več o filmu


Nadaljevanje retrospektive Eme Kugler v Slovenski kinoteki:


MEDIJSKI ODZIVI


Ema Kugler (1955) je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1981 in 1985 je bila vodja ekonomsko propagandne službe Radia Študent in je delovala v okviru modnega oblikovanja in ljubljanske alternativne scene. V devetdesetih letih je nastopila kot samostojna umetnica in doslej ustvarila vrsto performansov, filmov, instalacij in avtorskih videov, ki so plod kompleksne pripovedi, izdelanih scenarijev, kostumov in scenografij, številnih sodelavcev in visoke tehnologije.

Ema Kugler na Postaji DIVA


Produkcija: Slovenska kinoteka v sodelovanju z SCCA-Ljubljana
SCCA-Ljubljana je kot del konzorcija Veliki plan podprta s strani Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.