V-F-X Ljubljana

7.–9. 7. 2021
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana


SCCA-Ljubljana, Postaja DIVA in Slovenska kinoteka pripravljajo nov mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X (video-film-eksperiment) Ljubljana.

Ideja za oblikovanje novega festivala je nastala iz potrebe, da se tovrstno prebojno AV-ustvarjanje začne vrednotiti tako, kot to počno v eksperimentu bolj naklonjenih okoljih. Ne gradimo iz nič, oprli se bomo na ramena naših številnih izjemnih režiserk in režiserjev, videastk in videastov, umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo v gibljivih slikah in so zapisani eksperimentu. Predstavili bomo izkušnje in prakse iz tujine, kot so mednarodne platforme, festivali in programi, ki se posvečajo eksperimentu. Gledali bomo tako naprej kot nazaj, vendar ne bomo iskali zmagovalk in zmagovalcev. Iskali bomo kuratorke in kuratorje, programe, filme, videe, instalacije, performanse, ki presegajo meje ustaljenega in klasičnega, ki iščejo nove možnosti izražanja in uporabe medija.

Festival bo potekal tri dni, od 7. do 9. julija, v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki. Festival otvarja glasbenik, performer in intermedijski umetnik Luka Prinčič s hibridnim AV-solo performansom trans.fail, ki bo tokrat prvič izveden v živo pred občinstvom.

Prvi festivalski dan smo v goste povabili avstrijsko distribucijsko hišo za eksperimentalni film in video sixpackfilm, ki velja za eno največjih in najbolj profiliranih nacionalnih eksperimentalnih distribucij. Jonida Laçi nam bo predstavila sixpackfilm in kurirani program Dietmarja Schwärzlerja Telesne igre s kratkimi avstrijskimi avantgardnimi filmi, med katerimi je tudi posnetek enega najslavnejših performansov v avstrijski povojni zgodovini Umetnost in revolucija. Za sodelovanje v njem so Günter Brus, Otto Mühl in Peter Weibel prejeli sodni poziv. V izbor je med drugim vključenih več filmov staroste avstrijskega avantgardnega filma Mare Mattuschka in film priznane slikarke Marie Lassnig. Program je še posebej zanimiv tudi zato, ker se bodo poleg digitalnih na projekciji predvajale tudi 16mm in 35mm filmske kopije.

Drugi festivalski dan začenjamo z okroglo mizo Prostor in čas za eksperiment, na kateri bo Varja Močnik iz Slovenske kinoteke z mednarodnimi in domačimi gosti spregovorila o razmerah, v katerih se kalijo, snemajo in prikazujejo filmska in video eksperimentalna dela. Sledi Izbrani program Stenar Projects: Podporna struktura skozi njen katalog. Predstavil ga bo ustanovitelj produkcijske platforme za umetniški film Stenar Projects, slovenski producent Anže Peršin, ki živi in deluje na Portugalskem. Četrtkov program končujemo z izborom slovenskih videov iz Postaje DIVA, arhiva umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005. Program Pobeg v eksperiment sta sestavila kuratorja Peter Cerovšek in Vesna Bukovec. V izbor so vključena dela Mihe Vipotnika, Zemire Alajbegović, Gorazda Krnca, Nevena Korde, Sare Bezovšek, Kristine Kokalj, Boruta Savskega, Uršule Berlot in Sunčane Kuljiš Gaillot, Agnes Momirski, Nataše Prosenc Stearns, Saša Sedlačka, Damjana Kracine in Vladimirja Lebna.

Zadnji festivalski dan odpira neodvisni kurator, publicist in prevajalec Greg de Cuir Jr., ki je med drugim tudi programski vodja beograjskega festivala Alternative Film/Video. V živo bo izvedel projekcijski performans deskt0p_cinema, ki ga imenuje tudi interface performans, v katerem je platforma hkrati umetniško orodje in platno: zaslon namizja (desktopa). Predvajal bo filme in videe iz ameriške kulture hip hopa in gibanja Življenja temnopoltih štejejo. Festival zaključujemo s programom kratkih del Eme Kugler, najprepoznavnejše slovenske raziskovalke filmskega izraza. Uvodni program v retrospektivo njenih filmov, ki bo jeseni potekala v Slovenski kinoteki, sta pripravila kuratorja iz Kinoteke Varja Močnik in Igor Prassel.

Pridružite se nam pri eksperimentiranju!


PROGRAM

Sreda, 7. julij
19.00 — Luka Prinčič: trans.fail*, Slovenija
21.00 — sixpackfilm predstavlja: Telesne igre, Avstrija

Četrtek, 8. julij
16.00 — Okrogla miza: Prostor in čas za eksperiment* (v angleščini)
19.00 — Izbrani program Stenar Projects: Podporna struktura skozi njen katalog, Portugalska
21.00 — Izbor iz arhiva Postaja DIVA: Pobeg v eksperiment, Slovenija

Petek, 9. julij
19.00 — deskt0p_cinema* (Greg de Cuir Jr.), ZDA
21.00 — Retrospektiva: Ema Kugler, Slovenija

>> Podroben program

Cena vstopnice za posemezni program je 4 €, po ceniku Slovenske kinoteke.
Blagajna se odpira vsak dan eno uro pred prvo projekcijo.
* Brezplačne vstopnice

Pogoji za preprečevanje širjenja okužb Covid-19
Pogoji za obiskovalke in obiskovalce:
– PCT (prebolevniki, cepljeni, sveže testirani (48 ur); odgovornost in dolžnost izključno na strani obiskovalke_ca)
– razkuževanje rok pri vstopu in izhodu iz dvorane
– maske niso več obvezne

Slovenska kinoteka bo poskrbela za redno razkuževanje dvorane in toaletnih prostorov, po vsaki projekciji pa se dvorano tudi temeljito prezrači.


Zloženka (pdf)


FOTOGALERIJA
Foto: arhiv SCCA-Ljubljana in Slovenske kinoteke


MEDIJSKE OBJAVE


FOTOGRAFIJE IN OBVESTILO ZA MEDIJE


Programska ekipa festivala: Peter Cerovšek, Vesna Bukovec, Varja Močnik, Igor Prassel
Celostna podoba: Vesna Bukovec
Lektura slovenščine: Mojca Hudolin
Prevod v angleščino: Maja Lovrenov
Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Slamič