SCCA-Ljubljana v letu 2018

 

Foto: pixabay.com

SCCA-Ljubljana vzpostavlja produkcijski in podporni program za kulturo in umetnost. Naša krovna programa sta Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti ter spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA.


Svet umetnosti

Drugi letnik 16. generacije šole Svet umetnosti (september 2017–junij 2018) obsega tedenska srečanja z mentorjema (Alenka Gregorič in Miran Mohar), obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo, praktične module in pripravo končne razstave v Galeriji Škuc. Šolo obiskuje šest udeležencev (Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec in Adrijan Praznik). Jeseni bomo v nov dvoletni sklop izobraževanja vpisali nove udeležence. Niz predavanj in delavnic o kuratorskih praksah smo poimenovali Prakse in pristopi, gostili pa bomo kuratorko in teoretičarko Suzano Milevsko (Makedonija) ter umetnika Maxa Graua (Nemčija). Šola je partner v mednarodnem projektu Svet okoli nas – opolnomočenje kritike v regiji. Projekt obsega izobraževanja in javne dogodke v Skopju, Ljubljani, Zagrebu in Beogradu.


Postaja DIVA

Postaja DIVA arhivira in predstavlja video in novomedijske umetnosti. V fizičnem arhivu izpopolnjujemo metodologijo hranjenja. Kurirane video programe Videospotting bomo predstavljali na festivalih, v kinodvoranah in urbanih prizoriščih: MM Center Zagreb (marec), festival kratkega filma FeKK (avgust), obletnica AKC Metelkova mesto (september), Svetovni dan AV dediščine (27. oktober, Slovenska kinoteka), Noč kratkega filma (21. december, Slovenska kinoteka). V Slovenski kinoteki bomo predstavili opus Mihe Vipotnika, v Galeriji Photon pa gostovali z dvema video večeroma. Postaja DIVA je tudi platforma za kulturno vzgojo, za predstavitve videa mladim in video delavnice.


Razstavni projekti

Specifike razstavnih projektov se povezujejo s šolo Svet umetnosti in z arhivom Postaja DIVA. Naša razstavna praksa vključuje mentoriranje prvih kuratorskih projektov in raziskovanje video arhiva kot platforme za predstavljanje video umetnosti. Razstave pripravljamo v Projektni sobi SCCA, Vodnikovi domačiji, Galeriji Škuc, Kinu Šiška, Likovnem salonu Celje in gostujemo v Apollonii v Strasbourgu ter centru Open Space na Dunaju.


Svetovalna in produkcijska podpora

V Mestni galeriji Nova Gorica bomo pripravili tri predavanja (januar–marec) v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo. Knjižnica SCCA, ki je specializirana za kuratorske prakse in kritiško pisanje ter zgodovino in teorijo videa, vabi k obisku. Na spletnem portalu SCCA objavljamo informacije o naših programih, projektih sodelavcev in mednarodnih mrež, v katerih sodelujemo. Projektno sobo SCCA namenjamo tudi drugim nevladnim organizacijam in ustvarjalcem za predstavitve, predavanja, srečanja … Tako krepimo vlogo podporne organizacije in spodbujamo sodelovanja.