Studio 6 v letu 2014

V letošnjem letu pripravljamo dva dogodka, in sicer prvega, Uni-formo, maja 2014 v sodelovanju z umetnikom Damijanom Kracino in Narodnim muzejem Slovenije, drugega, Na domačem pragu, pa avgusta 2014 s hrvaškim umetniškim kolektivom PLEH (Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Vlatko Vincec, Marijan Molnar).

Z obema dogodkoma Studio 6 nadaljuje in nadgrajuje svoje poslanstvo, ki temelji na vzpostavljanju prostora za izvedbo umetniških projektov in njihovo refleksijo ter spodbujanju diskusij o sodobni vizualni umetniški praksi. Predvsem pa je Studio 6 tisti element našega umetnostnega sistema, ki želi konstruktivno povezovati različne profile sodelavcev v svetu sodobne umetnosti (umetnike, kustose, teoretike, kritike) – še posebej, če gre za nova, nenavadna in nepričakovana srečanja.
Uni-forma namreč povezuje dve na prvi pogled povsem različni instituciji: Narodni muzej Slovenije (najstarejšo slovensko muzejsko institucijo, ki zbira, dokumentira, ohranja, raziskuje in razstavlja predmete naše premične kulturne dediščine) in Studio 6, enega izmed programov SCCA–Ljubljana, ki je nevladna, produkcijska, raziskovalna, arhivska, servisna in izobraževalna organizacija, dejavna na področju sodobne umetnosti. S kustosi Narodnega muzeja Slovenije, sodelujočimi na okrogli mizi, in umetnikom Damijanom Kracino bomo raziskovali umetniško keramiko v Sloveniji; njen zgodovinski kontekst, položaj izobraževanja in strokovne kritike na tem področju ter nenazadnje (ponovno) tematizirali vlogo tehnike/materiala umetniškega dela v sodobni likovni umetnosti. Kaj je tisto, kar določi, ali je neko umetniško delo razumljeno kot sodobno ali ”tradicionalno”?

Razstava, pogovor in performans Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani nadaljuje našo povezavo z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom, v katerem smo gostovali že z razstavo Printaj! leta 2012. Umetniška praksa vabljenih umetnikov izhaja iz izostrenega opazovanja okolice, konteksta in specifike razstavnega prostora, zato nam bo njihova razstava v našem največjem muzeju za raziskovanje in produkcijo grafike z bogato zgodovino razpirala nove reference in odnos do našega kulturnega miljeja.


Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani

Razstava in performans
Mednarodni grafični likovni center, 28. 8.–26. 9. 2014
Umetniki: Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Vlatko Vincek, Marijan Molnar
Kustosinja: Saša Nabergoj
Koordinatorica: Simona Žvanut
Odprtje razstave in performans: četrtek, 28. 8. 2014, ob 20.00
Na odprtju bo umetniški kolektiv PLEH izvedel posamezne akcije in performanse s skupnim naslovom PLEH odgovornost.

VEČ

Uni-forma

Razstava in okrogla miza
Četrtek, 29. 5. 2014, ob 16.00 (okrogla miza, Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1) in 18.00 (odprtje razstave, Projektna soba SCCA, Metelkova 6)

Okrogla miza
Sodelujoči: Dragica Čadež Lapajne, Mateja Kos, Iztok Maroh, Tanja Pak, Saša Rudolf, Vera Stanković in Ina Širca / moderatorki: Zora Žbontar in Simona Žvanut

Razstava Uni-forma
Damijan Kracina predstavlja:
projekcijo videa I’m Not There Sebastjana Voduška
in
radijsko igro
Marn nemarn (PISOAR Z ROGOVI IN DRUGI PROJEKTI)
Besedilo: Jani Pirnat
Igrajo : Ivan Jakac, Ajda Toman, Rok Kunaver
Zvočna podoba: Sašo Kalan
Premiera ob 18.15
Kustosinji: Saša Nabergoj in Simona Žvanut

Razstava in okrogla miza sta prvi spremljevalni prireditvi Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015 (15. 5.–30. 9. 2015), ki ga organizira Narodni muzej Slovenije.

VEČ