Studio 6 v letu 2015

Studio 6 že enajsto leto preizkuša različne modele sodelovanja med umetniki, kuratorji, kritiki in teoretiki. Povezujeta nas prostor in kontekst Projektne sobe SCCA, kjer razvijamo umetniške projekte in spodbujamo njihovo refleksijo, ob posebnih priložnostih pa sodelovanja preizkušamo tudi v novih okoljih.

V letu 2015 ekipa Studia 6 na povabilo Zavoda za založniško dejavnost Beletrina pripravlja osrednjo razstavo v sklopu festivala Dnevi poezije in vina 2015 na Ptuju. Razstava je zasnovana z mislijo na festivalski pesniški program in dogajanje – pa tudi na mesto Ptuj kot gostitelja. V letošnjem letu tako pripravljamo dva dogodka, ki raziskujeta odnos med likovnim in besednim umetniškim izrazom ter ju je moč umestiti med raziskovalne projekte, ki presegajo meje ene same umetniške zvrsti.

V Projektni sobi bomo 24. avgusta 2015, v Večerih pred Dnevih pred Dnevi poezije in vina, pripravili dokumentarno predstavitev projekta Oda na manhatnski aveniji. Avtorja, pesnik Primož Čučnik in umetnik Žiga Kariž, bosta v pogovoru z Dušanom Dovčem pojasnila ozadje projekta; povode za njegov nastanek, njegov sklep in morebitna nasledstva, predvsem pa močno prevzetost nad mestom New York, kjer je poezija, objavljena v knjigi Oda na manhatnski aveniji, tudi nastala. Pogovor v Projektni sobi bo potekal ob predstavitvi ohranjenega dokumentarnega gradiva, ki je nastajalo na nizu branj, pospremljenih z zvočnimi posnetki in vizualijami v Ljubljani in na turneji po Združenih državah Amerike.

Ta dogodek bo napovedal razstavo Besede kot barve, barve kot besede, ki bo le dva dni pozneje, 26. avgusta 2015, v ptujski Stari steklarski delavnici v neposredni bližini osrednjega prizorišča festivala. Razstava bo presek med literarnim in likovnim ustvarjanjem, predstavili pa se bodo avtorji, ki so na eni strani v besedi iskali, in še iščejo, likovno vrednost ali na drugi strani prostor za besede na platnu. Razstava bo v treh zaokroženih sklopih ponudila izbor manifestov likovnih in literarnih ustvarjalcev, ki bodo obiskovalce iniciacijsko popeljali skozi zgodovino eksperimentiranja s podobo in besedo; predstavila bo umetnike slovenske avantgarde, ki so referenčni tako za slovensko likovno kot za literarno ustvarjalnost; sklenjena pa bo z umetniškimi deli in večmedijskimi instalacijami sodobnih ustvarjalcev. V soboto, 29. avgusta, ko se festival končuje in razstava zapira svoja vrata, bo Dušan Dovč v predavanju z naslovom Odsotna pesem je pesem govoril o vizualni poeziji in pesniških besedilih, ki so bolj kot branju namenjena gledanju.

Studio 6 z obema dogodkoma nadaljuje in nadgrajuje svoje poslanstvo, ki temelji na vzpostavljanju prostora za izvedbo umetniških projektov in njihovo refleksijo ter spodbuja diskusije o sodobni vizualni umetniški praksi.


Besede kot barve, barve kot besede*

Razstava, predavanje
26.–29. 8. 2015
Stara steklarska delavnica, Ptuj

Umetnice in umetniki: Maja Burja, Avgust Černigoj, Primož Čučnik & Gregor Podlogar & Žiga Kariž, Matjaž Hanžek, Andrej Hočevar & Jaka Železnikar, Alenka Pirman, Srečko Kosovel, Anton Podbevšek, Zoran Srdić Janežič, Valérie Wolf Gang
Kuratorji: Dušan Dovč, Mihael Kelemina, Simona Žvanut
Oblikovalka razstave: Vesna Bukovec
Svetovalka: Saša Nabergoj

Odprtje razstave je v sredo, 26. 8. 2015, ob polnoči
Predavanje: Dušan Dovč, Odsotna pesem je pesem, sobota, 29. 8., ob 18.00, Stara steklarska delavnica

*iz pesmi Princip, zbirka Oda na manhatnski aveniji, Čučnik, Podlogar, Kariž, 2003

VEČ

Oda na manhatnski aveniji

Dokumentarna predstavitev zvočno-vizualno-semantičnega projekta
in pogovor
24. 8. 2015, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Ljubljana

Umetniki: Primož Čučnik, Gregor Podlogar, Žiga Kariž
Kuratorji: Dušan Dovč, Mihael Kelemina, Simona Žvanut
Moderator pogovora: Dušan Dovč

VEČ