Video delavnica

Mentorja: Valerie Wolf Gang, Toni Poljanec

30. november, 3., 10., 11. in 12. december 2018
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Rok za prijavo: 26. november 2018


Na video delavnico vabimo vse, ki se želite seznaniti s produkcijo videa, od razvoja ideje in scenarija do snemanja, montaže in post-produkcije. Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima produkcija videa, zlasti mladim od 15 do 30 let. Na delavnici boste lahko ustvarili umetniški video (na podlagi svoje ideje) ali pa se z videom spoznali kot orodjem, npr. za dokumentacijo projektov.

Na delavnico se lahko prijavi vsak, ki ga to področje zanima, predhodno znanje s področja video produkcije ni potrebno.

Delavnica se bo začela z uvodnim predavanjem o osnovah ustvarjanja gibljive slike in s predstavitvijo idej. Sledilo bo intenzivno praktično delo (snemanje, montaža) pod mentorskim vodstvom.

Cilj delavnice je, da vsak udeleženec z metorjem razvije svojo idejo in ustvari video, ki bo na koncu tudi predstavljen na javni projekciji.


URNIK

Lokacija: Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Petek, 30. november 2018, od 17.00–20.00

 • uvodno srečanje, predstavitev poteka delavnice in video arhiva Postaja DIVA
 • pogovor o idejah in željah udeležencev
 • osnove ustvarjanja gibljivih slik (od klasičnega filmskega sveta do umetniškega videa – produkcijski vidik)
 • snemalni načrt, osnove scenaristke, razvoj ideje
 • naloga za udeležence: priprava ideje in snemalne knjige (storyboard)

 

Ponedeljek, 3. december 2018, od 17.00–20.00

 • predstavitev idej in snemalnih knjig (storyboardov)
 • rokovanje s kamero in ostalo snemalno opremo (luč, zvok, kompozicija …)
 • individualno in skupinsko delo z mentorjema

 

AKCIJA – SNEMAMO IN MONTIRAMO!

Ponedeljek–sreda, 10., 11., 12. december, od 17.00–20.00

 • spoznavanje video in filmske montaže
 • intenzivno montiranje lastnega videa oz. filma
 • individualno in skupinsko delo z mentorjema

Tehnična oprema, ki jo prinesete s seboj:

 • pametni telefon/kamera/tablica … (naprava, s katero boste posneli video material)
 • prenosni računalnik

MENTORJA

Valérie Wolf GangValerie Wolf Gang MA, je slovenska vizualna umetnica in filmarka. Njena dela se osredotočajo na ideje človeških izkušenj, kot so vidiki zavesti in odraz družbenih konfliktov, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev. Pogosto se udeležuje mednarodnih umetniških rezidenc, kjer raziskuje in producira nova umetniška dela, ki so inspirirana z lokalno in mednarodno kulturno sceno. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah doma in v tujini, za njih pa je prejela različne nagrade in mednarodne štipendije. Je članica umetniškega kolektiva Spielraum Ensamble, raziskovalne enote Famul VideoLab in Društva slovenskih režiserjev. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki producira eksperimentalne filme, video instalacije in raziskuje področje novih medijskih tehnologij in interaktivnih multimedijskih del.
Poleg njene raziskovalne in umetniške prakse predava o video umetnosti in eksperimentalnem filmu v sodelovanju z različnimi institucijami, prav tako pa je študentka na doktorskem programu Podiplomske šole Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Od leta 2018 je strokovna sodelovka na ‘Institute of Fine Arts Vienna’, kjer sodeluje na triletnem projektu ‘Geneology of Amnesia’ z dunajsko akademijo ‘Akademie der bildenden Künste Wien’.
valeriewolfgang.com
Valerie Wolf Gang na Postaji DIVA

 

Toni PoljanecToni Poljanec
Rojen leta 1979 v Kranju. Zaključil Gimnazijo Kranj in študij kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Zanima ga širok spekter dejavnosti, od leta 2006 pa se večinoma ukvarja z dokumentarnim filmom in videom, z izobraževalnimi projekti za mlade ter s produkcijo video vsebin za naročnike. Je član produkcijske skupine Hupa Brajdič, ki se pretežno ukvarja z dokumentarnim filmom.
Mentorsko delo:
– EU TOO – Young people on air (Zavod Voluntariat) (2009–2010): evropsko podprt projekt za izobraževanje mladih na področju videa. Vloga: mentor, produkcija in postprodukcija kratkih filmov
– konceptualizacija in izvedba filmskih delavnic za mlade (2007–2015) v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji, Zavodom Volunteriat, Slovensko filantropijo, MDC Blok.
Toni Poljanec na Postaji DIVA


PRIJAVA

Ob prijavi pošljite kratek sinopsis svoje ideje oz. videa, ki ga boste na prvem srečanju tudi predstavili. Na kratko napišite, zakaj se želite delavnice udeležiti.

Sprejeli bomo največ 12 udeležencev. Prijave pošljite do 26. novembra na naslov: info@scca-ljubljana.si.

 

KOTIZACIJA

Dijaki 10 EUR, študenti 15 EUR, ostali 20 EUR (cena vključuje DDV). Kotizacijo bodo udeleženci poravnali na prvem srečanju.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


PODPORA

Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Slovenski filmski center

Delavnica je del aktivnosti kulturne vzgoje v okviru projekta »SVODOBNOST – svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost«, ki je subvencioniran s strani MJU v okviru JR razvoj in profesionalizacija NVO in prostovoljstva.