VideoDvorišče.1

Projekcija, pogovor in druženje
Petek, 12. 6. 2020, 20.30
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Notranje dvorišče Galerije Škuc je prizorišče novega programa projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu VideoDvorišče, ki ga pripravljajo SCCA-Ljubljana, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken in Galerija Škuc. Iz digitalnega prostora in domače osame se selimo v javni urbani prostor. Poletno sezono druženja odpiramo s skupinskim ogledom tematskega kuriranega programa in sproščenim pogovorom z avtoricama in avtorji.


PROGRAM

Dobrodošli na 8 minutni jesenski piknik v preteklosti

Sodelujejo: Kristina Kokalj, Davorin Marc, Andrej Lupinc – Lupo, Sašo Sedlaček, Neven Korda, Marko Kovačič, Maja Prelog in Blaž Murn, Zmago Lenardič
Kuratorka in kurator: Barbara Borčić in Peter Cerovšek (SCCA-Ljubljana)
Trajanje: 81’

Okoljsko krizo je mogoče zaznati in interpretirati na zelo abstrakten način, ali pa jo, prav nasprotno, postaviti v njeno grobo in bolečo konkretnost. Ko se v pričujočem programu ti dve možnosti srečata, resnični prostor stopi v ozadje in na njegovem mestu vznikne medijski prostor-čas. V kinematični izkušnji prihodnost in preteklost postaneta eno. Tako kot ni bele brez črne in tišine brez hrupa, tudi ni lepote brez smeti in ni narave brez ljudi, ni organskega brez mehanskega/tehnološkega.

Program obsega osem del devetih umetnic in umetnikov, ki obravnavajo okoljsko tematiko v različnih razsežnostih in z različnimi umetniškimi pristopi od devetdesetih let do danes. Premierno je bil predvajan na festivalu Alternative Film/Video v Beogradu decembra lani, na VideoDvorišču pa bo prvič predstavljen v lokalnem prostoru.

Davorin Marc, Dobrodošlica.
D.M., 2017, 2′ 40”
Andrej Lupinc – Lupo, V 8 minutah okoli sveta
TV Slovenija & A. L., 1990–2000, 9′ 48”
» video
Sašo Sedlaček, Piknik na deponiji
S.S., 2004, 9′ 06”
» video
Neven Korda, Jesensko tihožitje
N.K., 2001–2005, 4′ 05”
» video
Marko Kovačič, Naprej v preteklost
Forum Ljubljana & VPK, 1995, 9′ 31”
» video
RÁTNEEK (Maja Prelog & Blaž Murn), 2045
R., 2016, 8′ 30”
» video
Kristina Kokalj, Mašina spomina
K.K., 2018, 4′ 25”
» video
Zmago Lenárdič, Waiting for Changes
Z.L., 2007, 32′
» video

Dogodek bomo izvedli v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dogodek bo v primeru dežja prestavljen – o novem terminu bomo obveščali prek družabnih omrežji in spletnih strani Društva ŠKUC, Galerije Škuc in Zavoda za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2020 doživel svojo šesto edicijo.


Foto: arhiv Galerije Škuc, SCCA-Ljubljana in Qëndresë Deda


Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken, Galerija Škuc
Niz dogodkov VideoDvorišče pripravljamo s podporo Ministrstva za javno upravo.
Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.