Začetki video umetnosti v Evropi: zgodovina, teorija, viri in arhivi

Barbara Borčić sodeluje na mednarodnem seminarju v Lozani

Ponedeljek in torek, 11. in 12. december 2017
École cantonale d’art de Lausanne, Avenue du Temple 5, Renens, Švica


Po lanskoletnem simpoziju, ki je potekal v Parizu v okviru projekta Université Paris 8 / Labex ArtsH2H z naslovom Začetki videoumetnosti v Evropi: zgodovina, teorija, viri in arhivi (1960–1980), je tokratni seminar v švicarskem mestu Lozana ob Ženevskem jezeru v tamkajšnji akademiji ECAL – Ecole cantonale d’art de Lausanne in se osredotoča na zgodnjo video umetnost v Franciji.

Med povabljenimi strokovnjaki je tudi tokrat Barbara Borčić, programska svetovalka Zavoda SCCA-Ljubljana in vodja video programov in arhiva Postaja DIVA. Ob njej pa še Laura Leuzzi (raziskovalka na University of Dundee) in Chris Meigh-Andrews (profesor na University of Lancashire).
Prvo srečanje številnih pomembnih ustvarjalcev in poznavalcev videoumetnosti v Evropi je opravilo historični in teoretski vpogled in razmislek ter poskusilo uprizoriti zgodbo evropskega videa in jo postaviti nasproti prevladujoči ameriški zgodbi. Tokratna zasedba je manjša in bolj osredotočena, zlasti ima namen podkrepiti nujnost raziskovanja in arhiviranja.

Na strokovnem seminarju se bodo predstavili primeri dobrih praks, med katerimi je tudi Postaja DIVA. Napovedan pa je tudi odličen umetniški dogodek: pogovor z enim najzgodnejših francoskih video umetnikov Robertom Cahenom in projekcija njegovih del. Kot zanimivost povejmo, da je umetnik sodeloval že na prvem ljubljanskem mednarodnem videobienalu VIDEO CD leta 1983 in je v tamkajšnjem začasnem studiu skupaj s kolegoma Alainom Longueaom in Stéphane Huter naredil video kolaž ljubljanskih mestnih vedut z naslovom Cartes postales.

Napoved konference


Université Paris 8 je vodja projekta “Začetki videoumetnosti v Evropi: zgodovina, teorija, viri in arhivi”, v okviru katerega vsako leto organizira simpozije s predavanji, pogovori in predstavitvami zgodnjih video umetnikov in njihovih del. Univerzitetni laboratorij umetniške in mediacijske odličnosti Labex ArtsH2H je tudi s tem projektom vključen v mednarodni  raziskovalni projekt “Investicija v prihodnost”, katerega osnovne topike so situacije, tehnologije, hibridizacija.

Več o celotnem projektu na spletnih straneh SCCA