Postaja DIVA v 2019

SCCA-Ljubljana tudi v letu 2019 nadaljuje s poslanstvom podporne organizacije za kulturo in umetnost. Naša krovna programa sta Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti ter spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnosti Postaja DIVA. Kaj bo pripravljala šola, lahko preberete tukaj. Več o aktivnostih arhiviranja in predstavljanja video umetnosti pa v nadaljevanju.

Postaja DIVA hrani korpus video in novomedijskih del ter omogoča njihovo raziskovanje in spletno dostopnost. Smo edini prostor v Ljubljani, kjer se lahko ta dela vidi, preučuje in o njih razpravlja, hkrati pa konzultira tudi strokovno literaturo. Arhiv je prepoznan kot projekt v javnem interesu na področju kulture, fizično se nahaja v naših prostorih na Metelkovi 6, spletne vsebine pa gostujejo na strežnikih Akademske in raziskovalna mreže Slovenije – Arnes.

 

Arhivsko delo in spletna dostopnost
Leto smo začeli z optimizacijo administrativnega vmesnika, spremembami v strukturi in naboru metapodatkov o delih, predvsem pa smo se posvetili preglednejšemu izgledu vstopne strani Postaja DIVA in prilagoditvam za ogled arhiva na mobilnikih in tablicah. Optimiziramo in dopolnjujemo tudi fizični arhiv. Hkrati tudi dopolnjujemo in urejamo avtorske opuse in pridobivamo dela avtoric in avtorjev mlajše generacije. Dobrodošli tako v naš fizični arhiv v Projektni sobi SCCA kot na spletno stran Postaja DIVA. Fizični arhiv Postaja DIVA v Projektni sobi SCCA na Metelkovi 6 v Ljubljani lahko obiščete ob sredah, od 11. do 15. ure (ali po dogovoru na naslov: info@scca-ljubljana.si), ko vam bodo sodelavci arhiva z nasveti in informacijami pomagali pri ogledu.

 

Razstave in raziskave
Arhiv kuratorjem, kritikom, študentom, umetnikom in teoretikom nudi poligon za avtorske projekte v obliki razstav, pogovorov in kuriranih video izborov. Na ta način pripravljamo tematske in študijske razstave, s katerimi gostujemo v različnih galerijah – v letu 2019 bo to Galerija Alkatraz in jubilejna 25. edicija mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk. Kuratorki, umetnici in selektorki, Vesna Bukovec in Ana Čigon, bosta pripravili pregled video produkcije ustvarjalk, ki delujejo na področju Slovenije, s poudarkom na obdobju zadnjih 25 let, odkar deluje festival Mesto žensk. Razstava bo na ogled od 30. septembra do 12. oktobra. V Projektni sobi SCCA pa bomo gostili Emila Memona (kuratorka Barbara Borčić, razstava glasbenih video del, instalacija in koncert), Leona Vidmarja (kurator Dušan Dovč, razstava animacij), Natašo Berk (kuratorka Barbara Borčić, intervencija v prostor) in projekt Rdeče niti (kuratorja Tatiana Kocmur in Francisco Tomsich, umetniška raziskava). Kot vsako leto bomo pripravili tri nove kurirane izbore Videospotting: enega bo pripravil gostujoči Fullbrightov študent Jake Juzna iz ZDA, drugi bo rezultat širše raziskave poljske kuratorke Lawinie P. Rate na temo filmskih eksperimentov in feminističnih gibanj v Evropi od devetdesetih do danes, s tretjim pa se bomo pridružili noči kratkega filma (21. december).

 

Predstavitve, gostovanja in povezovanja
V Projektni sobi SCCA bomo gostili ekipo filmskega laboratorija Klubvizija iz Zagreba (predavanje o eksperimentalnem filmu) in tajvansko kuratorko Yunnio Yang z izborom vzhodnoevropskega in ruskega videa in filma. Tradicionalno bomo na svetovni dan AV dediščine (21. oktober) v Slovenski kinoteki pripravili projekcijo mednarodnega arhiva (NBK Video-Forum iz Berlina, kuratorka Kathrin Becker).

Barbara Borčić in Peter Cerovšek se bosta udeležila mednarodne konference o videu in eksperimentalnem filmu, ki jo pripravlja umetniški kolektiv Artterror v Beogradu. Ponovno se bomo pridružili festivalu kratkega filma FeKK, ki je svoj domicil našel na ploščadi Metelkove, improvizirano delovno okolje pa tudi v naši Projektni sobi SCCA, ter obletnici AKC Metelkova mesto. Čakamo pa tudi na rezultat razpisa Ustvarjalna Evropa – sodelujemo v projektu Not Yet Written Stories – Artists’ Archives Online (prijavitelj Arton Foundation iz Varšave).

 

Še nekaj besed o naši svetovalni in produkcijski podpori
V Mestni galeriji Nova Gorica bomo pripravili tri predavanja (februar–april) v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo. Knjižnica SCCA, ki je specializirana za kuratorske prakse in kritiško pisanje ter zgodovino in teorijo videa, vabi k obisku. Na spletnem portalu SCCA objavljamo informacije o naših programih, projektih sodelavcev in mednarodnih mrež, v katerih sodelujemo.

Projektno sobo SCCA namenjamo tudi drugim nevladnim organizacijam in ustvarjalcem za predstavitve, predavanja, srečanja … Gostili bomo kreativno šolo plesnega filma (vodi Plesni Teater Ljubljana, februar-april). Tako krepimo svojo vlogo podporne organizacije in spodbujamo sodelovanja.

Tudi v letu 2019 nas Mestna občina Ljubljana financira kot podporno organizacijo v kulturi, projektna sredstva pa pridobivamo od Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za javno upravo RS in Zavoda za zaposlovanje RS ter iz mednarodnih virov (ambasade, Zaklada Kultura nova, Evropska unija in Republika Turčija …).