Iz počitniškega poletja v delovno jesen

Do konca avgusta smo še počitniško razpoloženi, potem pa v delovno jesen. Lepo po vrsti, od uspešno reliziranih projektov do načrtov v drugi polovici leta 2018.


Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti

Z razstavo Nekaj minut kasneje. je izobraževanje v šoli končala že 16. generacija udeležencev in udeleženk: Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec in Adrijan Praznik. Razstava je nastala pod mentorskim vodstvom kuratorke Alenke Gregorič in umetnika Mirana Moharja ter je celostno dokumentirana v razstavnem katalogu. Drugi letnik šole, ki je trajal od septembra 2017 do junija 2018, je bil posvečen predvsem preizkušanju v praksi, program pa je vključeval redna srečanja z mentorjem in mentorico, obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo in module o praktičnem delu ter snovanju končne razstave. Šola je ponovno partner v mednarodnem projektu Svet okoli nas – opolnomočenje kritike v regiji, ki obsega izobraževanja in javne dogodke v Skopju, Ljubljani, Zagrebu in Beogradu.


Postaja DIVA, fizični in spletni arhiv video in novomedijske umetnosti

Leto smo začeli z odmevno razstavo video del Projected Visions. From art in the urban context to fiction and dystopia, ki jo je kurirala Barbara Borčić. Razstava je nastala v koprodukciji z Apollonio iz Strasbourga in je tematizirala mesto in urbanost. Na svetovni dan poezije 21. marca smo v ljubljanskem Pritličju prikazali program videopoezije Sorodnosti, s kuriranim video programom Svet te je dolžan živeti II pa smo gostovali v MM Centru Zagreb, v Klubviziji SC. V Likovnem salonu Celje smo maja odprli večmedijsko razstavo Zavihajmo rokave, ki sta jo kurirali Vesna Bukovec in Maja Hodošček. Gostovali smo tudi v Slovenski kinoteki, kjer se je v programu Kino integral predstavil Terry Flaxton, britanski filmski in medijski umetnik. Junija pa je v Varšavi potekala konferenca Revisiting Heritage. Med sodelujočimi predavatelji je Barbara Borčić predstavila naš arhiv in dva primera medijskih/video praks (Miha Vipotnik in Laibach).


Brez žebljev in podstavkov

V Projektni sobi SCCA smo pripravili tri dogodke: podiplomski študent teatrologije Christopher Krause iz Nemčije je predaval o podobi in njeni medijski prezentaciji, Ksenija Čerče je za našo knjižnico pripravila intervencijo NE, julija pa je singapurski umetnik in kurator Kent Chan s projektom Naj se glasba (spet) zavrti razstavil video gradivo iz osemdesetih let.


Sodelovanja

V okviru projekta Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki ga vodi Kulturni dom Nova Gorica (Mestna galerija), smo pripravili tri predavanja: Avtorski kratki film (Peter Cerovšek), Estetika žalostne punce in performativnost čustev na spletu (Lara Plavčak), Večmedijski obrat – pogled v osemdeseta leta (Barbara Borčić). Maja smo se udeležili srečanja mednarodne mreže za mobilnost On the Move v Lizboni.


In dogajanje v drugi polovici leta 2018 – vpis v šolo, razstave, projekcije, delavnice

Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti postaja iz leta v leto kompleksnejša in sistematično vzpostavlja ravnovesje med umetniškimi in kuratorskimi praksami. V 17. leto bomo stopili s prenovljenim kurikulom in novimi vsebinami, ki jih pripravljajo novi sodelavci in sodelavke šole. Vabilo za vpis v novi letnik bo objavljeno predvidoma avgusta 2018, razpis pa bo odprt do konca septembra 2018.

Začeli bomo z nizom predavanj in delavnic o kuratorskih praksah Prakse in pristopi, gostili pa bomo umetnika Maxa Graua (Nemčija). Poleg dvodnevne delavnice, ki jo bo Max Grau izvedel v Projektni sobi SCCA, v sodelovanju s Kinom Šiška 15. oktobra pripravljamo tudi njegovo razstavo.

Postaja DIVA bo sodelovala na festivalu kratkega filma FeKK (20.–25. avgust), obletnici AKC Metelkova mesto (september) in Noči kratkih filmov (21. december). V Galeriji Photon bomo pripravili dva video večera. Ponovno bomo v Slovenski kinoteki obeležili Svetovni dan avdiovizualne dediščine – 27. oktober. Na naše povabilo bo kustos Slavko Kačunko predstavil enega ključnih avtorjev video umetnosti Marcela Odenbacha, katerega dela hranijo v vseh pomembnih zbirkah in arhivih po svetu.

V galeriji Vodnikove domačije bomo 30. avgusta odprli razstavo, ki bo predstavila videopoezijo in umetniška dela, ki vključujejo besede in pripovedujejo posebno poetično zgodbo. Razstava bo na ogled do 23. septembra.

Projektna soba SCCA bo že drugič učna delavnica produkcije videa za mlade in decembra prostor video animacije. Umetnica Lina Rica pa bo s prostorsko site-specific intermedijsko instalacijo Pretakanje časa v Projektni sobi raziskovala sodobno dojemanje časa.